Version: 1.0

Iertarea Pas cu Pas: Notițe pentru antrenament

Other languages:
More information about Romanian

Cum să predai foaia de lucru „Iertarea Pas cu Pas

Această foaie de lucru este concepută atât pentru creștini, cât și pentru necreștini ( Acesta este motivul pentru care nu punem și trimiterile versetrlor din Biblie). Scopul aceste foi de lucru este de a arată cum funcționează iertarea și cum poți ierta pe deplin în așa fel încât nimeni să nu rămâne rănit. Nu vrem să aducem argumente de ce trebuie să iertăm, dar de fapt, citind conținutul, mulți oameni se simt motivați să ierte. Cei mai mulți oameni beneficiază teoria, dar evident, scopul este de a aplic-o și de a experimenta puterea libertății provenite din ea.

Scenarii posibile de aplicare:

 • Cu un individ care a experimentat dorința de a se elibera de răni ( în primul rând, recomandăm să citești foaia de lucru cu ei, măcar până la cei 5 pași spre iertare, în așa fel încât ei să înțelegă ceea ce ei au de făcut)
 • În grupuri mici și biserici mici de casă ( că prim pas, parcurgi foaia de lucru și ideal ar fi să faci asta în mod practic cu o persoană, iar ceilalți să observe procesul)
 • Evenimente de „antrenare” în biserici ( asigura-te că ai suficiente ajutoare pentru a ghida oamenii în acest proces)
 • Cu grupuri de necredincioși ca mijloc de sensibilizare

Cu cât mai mult membrii grupului se cunosc unul pe altul, cu atât este mai ușor să se deschidă unul altuia pentru a împărtăși prin ceea ce au trecut. Asta înseamnă că e întotdeauna o idee bună să faci serii de practică cu grupurile prezente.

Ce NU este iertarea

Așa cum spațiul este limitat și vrem să ne focusam pe explicațiile pozitive ale iertării, nu am inclus asta în foaia de lucru. Dar ar putea fi foarte important să clarifici înțelegerile eronate despre iertare, sau lucrurile care îi pot impedica să ierte cu adevărat.

 • Iertarea nu este același lucru cu reconcilierea. E posibil ca reconcilierea și restaurarea unei relații să nu fie posibilă spre exemplu, deoarece una dintre persoane nu vrea acest lucru, sau pur și simplu nu semai află direct în viața celeilalte persoane. Dar iertarea mereu este posibilă. ( Restaurarea relației este esențială când unul sau ambii își recunosc vină și se iartă cu adevărat unul pe altul )
 • Iertarea nu înseamnă uitare. Uitarea este imposibilă. Dar după o iertare autentică, durerea și emoțiile negative, dispar.
 • Iertarea nu înseamnă că trebuie să ai aceeași încredere în cealaltă persoană că înainte. Din contra, ar putea fi un lucru înțelept să stabilești niște limite ( vezi ilustrația cu povestea cu chitară )
 • Iertarea nu înseamnă să dai lucrurile cu mătură sub preș
 • Iertarea nu înseamnă să spui „ah.. nu e o chestie importantă”
 • Iertarea nu înseamnă să fii slab.
 • Iertarea nu înseamnă că trebuie să sari peste pașii legali

Poveste ilustrată: Împrumutarea chitarei

Imaginează-ți că ai o chitară bună și vin la tine și te întreb „Pot împrumuta chitară ta pentru o zi?” Tu probabil ai răspunde „desigur, dar te rog să ai grijă de ea” Apoi vin a două zi să îți înapoiez chitara cu o mare zgârietură pe ea, și zic: „da.. asta e normal să se întâmple, am copii. Dar să știi că sună la fel de bine” Tu probabil vei fi nervos și trist. Dar totuși decizi să mă ierți pentru că a sta nervos și supărat nu este o decizie inteleaptă Apoi următoarea săptămâna vin din nou și te întreb „pot folosi din nou chitară ta?”
Este chitară ta și tu ai libertatea să decizi dacă mi-o dai sau nu. Tu m-ai iertat, dar așa cum ai învățat că eu nu am grijă de chitară ta, probabil vei decide că nu mi-o vei împrumută din nou!

Metodă de a predare a foii de lucru intr-un mod eficient

 • Împarte fiecărui participant o foaie de lucru. Ai putea să le dai chiar două copii cu provocarea de a se gândi la cineva cu care ar putea împărtăși experiență această de a completă foaia de lucru. Dacă unii din participanți înțeleg o altă limba mai bine ( limba mamă ) poți să le dai o foaie de lucru în limba cu care ei se simt mai confortabili.
 • Poți provoca participanții să citească cu voce tare pasajele. Te poți opri după unele pasaje să întrebi anumite întrebări pe care i-ar putea să înțeleagă mai bine. Sau poți spune o ilustrație care ajută situației
 • Urmărește și ceasul, și asigura-te că lași suficient timp pentru partea de „autoexaminare”
 • Oamenii vor înțelege conținutul foii de lucru dacă pot experimenta ei înșiși procesul sau măcar pot observă la ține sau la alții pașii spre iertarea autentică. Totuși pentru acest pas este nevoie de mai multă experiență, în special când vine vorba de a face asta în față unui grup. Fă asta doar dacă te simți confortabil făcând asta și știi sigur ce faci. Îl poți întreba pe liderul tău să pentru ceva sfaturi.

Lucruri ajutătoare: Pas cu Pas prin foaia de lucru

După primul pasaj (introducerea)

Este o bună practică de a da un mic exemplu dupa primul pasaj: Spre exemplu: „Ai împărtășit un secret cu un prieten bun. Dar el a bârfit mai departe și a spus și altora. Ești foarte nervos” Prima reacție (greșită de altfel) este că simți probabil „Nu mai pot avea indredere în nimeni” Si cnstruiești un zid în jurul tău ca și protecție dar de fapt te auto-rănești chiar mai mult izoându-te singur. A două reacție (la fel, greșită) ar fi: "Trebuie să i-o plătesc eu, trebuie să treacă prin tot ceea ce am trecut și eu. Cauți răzbunarea dar făcând asta, finalizezi prin a te gândi doar la problema în sine și nu te poți elibera. Și de fapt ceea ce faci este să aduni grămezi de păcate asupra ta.

După al doilea pasaj („Ce este iertarea?”)

Incurajeză ca oamenii să pună întrebări – așa dispar neînțelegerile. De asemenea, ai putea să împărtășești câteva idei din pasaje „Ce NU este iertarea” (vezi mai sus). În mod special diferența dintre iertare și reconciliere – Acest aspect explicat este de obicei ceva fresh și benefic.

După al treilea pasaj („Pași spre iertare”)

Oprește-te după acest pasaj și pune întrebarea "Care din acești cinci pași sunt cei mai dificili pentru tine? Lasă timp pentru a primi răspunsuri la această întrebare. Asta ajută enorm pentru că pune oamenii în situația de gândi cu adevărat și se pot transpune într-un mod personal. De asemenea este o idee bună să dai mici exemple și poți merge înapoi la ilustrația de la început:

 1. Am împărtășit ceva privat cu unul din prietenii mei și el a spus altora fără să mă întrebe înainte ceva.
 2. Sunt cu adevărat frustrat de această situație. Și simt și rușine acum, pentru că nu știu ce cred alții acum despre această situație.
 3. A fost greșit din partea lui faptul că a barfit si a spus altora fără să vorbească cu mine înainte.
 4. Încep să mă rog: "Doamne, vin la Tine, Tu care ești judecătorul și aduc înaintea ta această situație: Prietenul meu m-a bârfit și a spus altora secretul meu fără să mă întrebe ceva înainte. Sunt foarte supărat și frustrat, și îmi este și rușine de alții acum.
 5. Acum mă rog: „Ok Tată, las această problema acum în mâna Ta și nu mai țin socoteală de ea. Nu îl voi mai judecă pe prietenul meu. Îl iert pe prietenul meu.”

După al patrulea pasaj („Adu acuzațiile de nedreptate înaintea lui Dumnezeu”)

Cei mai mulți dintre credincioși nu au vorbit vreodată cu Dumnezeu în acest mod, și li s-ar putea părea ciudat. Poți folosi următoarele idei: Dacă te-aș întreba „Crezi în Dumnezeu ca și judecător?” cei mai mulți ar accepta asta. Dacă te-aș întreba „Ce înseamnă asta în viață ta?” probabil nu ai avea un alt răspuns alături de „Ei bine, va veni o zi când voi muri, voi sta în fața Lui pentru judecată?!” Acest lucru este corect, dar faptul că Dumnezeu este judecător, are o însemnătate mai adâncă! Această este o aplicație practică: Avem dreptul de a aduce acuzațiile noastre în fața Lui Dumnezeu și de a interacționa cu el în rolul Lui de judecător. Dacă nu am făcut niciodată asta, asta înseamnă că nu am înțeles această caracteristică a Lui Dumnezeu.

După al cincilea pasaj („mai multe sfaturi”)

Explicații posibile despre aceste sfaturi:

Folosind ajutor de la altă persoană
Problema aici este faptul că nu toți oamenii sunt buni ajutători. Acestea sunt semnele că o persoană nu este optimă ca și ajutor:
 1. Le spui ce se întâmplă și ceea ce ai făcut, iar ei încep să te judece: „Ce?! Tu ai făcut asta?! A fost o idee foarte proastă!”
  → Ei bine, mulțumesc, dar nu voi mai continuă să împărtășesc alte gânduri cu tine.
 2. Împărtășești experiență ta cu fosta ta prietenă și rănile provocate din această situație. Iar ei încep cu o poveste asemănătoare, cum au trecut și ei prin aceleași probleme, făcând chiar o remarcă – Așa e întotdeauna cu fetele.”
  → Ei bine, asta nu mă ajută deloc. Chair face lucrurile și mai rele.
 3. Ei vin cu o atitudine de compasiune „ah.. situația prin care treci trebuie să fie așa de grea... Sunt cu adevărat trist, cred că trebuie să fi fost o experiență traumatizantă. E asaaaa de aiurea.”
  → Ei bine, ceva compasiune e benefică, dar doar atât nu ajută celalată persoană din a se elibera și să se elibereze de rănile existente
Un bun ajutor ascultă activ, nu judecă și încearcă să ajute cu blândețe, ajutând să te apropii și să te conectezi mai mult de Dumnezeu, inn așa fel încât să te simți eliberat (vezi foaia de lucru „Rolul unui ajutor”)
Păcatul nostru
Ai putea împărtăși o experiență similară, cum a arătat asta în viața ta, ce impact a avut.
Stai aproape de iertare
Este o idee foarte bună să împărtășești o experiență cu o ilustrație, cum ar fi „absolvirea”
Termini școală și urmează absolvirea. Le spui părinților și îi inviți și pe ei. Tatăl tău spune „Sigur, vom veni!”
În ziua absolvirii toți sunt îmbrăcăți și toți ajung la absolvire. Toți prietenii tăi și părinții lor.

Dar cine nu este prezent? Exact. Tatăl tău. Ești foarte dezamăgit și supărat. Mai târziu decizi că vrei să te eliberezi din aceste sentimente și îl ierți pe tatăl tău trecând prin pașii spre iertare.
Dar mai târziu, realizezi că asta e ceva comun pentru tatăl tău. El promite ceva și nu se ține de cuvânt. Când ai cea mai mare nevoie de el, el este ocupat. Acum tu l-ai iertat pentru că el nu a fost prezent la absolvire, dar sunt multe situații similare. Pentru a te elibera de aceste sentimente, trebuie să treci prin pașii spre iertare din nou, pentru a-l ierta pentru toate faptele lui.

După ultima parte („examineaza-te”)

Clarifică și pune întrebări, apoi rugați-vă. O idee bună este să va rugați cu voce tare apoi să aveți două minute de liniște în care puteți vorbi cu Dumnezeu să îi puneți Lui întrebări. Dacă este posibil, încurajează oamneii să ia notițe să nu uite anumite detalii.

Când acele două minute s-au terminat, întreabă toți participanții ce le-a vorbit Dumnezeu. Cei mai mulți participanți probabil au o lista întreagă cu persoane pe care trebuie să le ierte. Ajută-i și sfătuiește-i cum să înceapă acest proces și întreabă-i dacă vor să înceapă acest lucru. Recomandăm să începi cu probleme mai ușoare, nu foarte complicate. Cu cât mai mult învață cum să ierte și prind experiență făcând-o, mai ușor le va fi pe viitor.

Dacă plănuiești să îndrumi pe cineva in acest proces de iertare în fața altora, asigura-tecă asculți atent și te roagă-te că Domnu să îți arate persoană pe care ai putea să o indrumumi în acest proces. (Urmărește acest criteriu important – Cu adevărat această persoană înțelege vocea lui Dumnezeu în mod clar, personal?)