Version: 1.1

Conducerea celorlalți prin iertare

Scopul acestei fișe de lucru este de a oferi îndrumări pentru cei care doresc să îi conducă pe ceilalți prin procesul iertării, așa cum este subliniat în foaia de lucru „ Iertarea pas cu pas”. Rolul tău este să mergi pe cealaltă persoană prin cei cinci pași, astfel încât să poată ierta complet. Consultați foaia de lucru „ Rolul unui ajutor în rugăciune” pentru mai multe detalii.

Înainte de a continua

Presupunem că sunteți familiarizați cu „ Iertarea pas cu pas”. Asigurați-vă că v-ați luat timp pentru a face secțiunea de practică pentru dvs. și ați lucrat prin toate zonele de iertare pe care vi le-a descoperit Duhul Sfânt înainte de a începe să îi conduceți pe ceilalți prin procesul de iertare. Altfel, propria ta durere îți poate reduce capacitatea de a-l asculta cu atenție pe Dumnezeu și pe ceilalți, mai ales dacă au de-a face cu situații similare. S-ar putea să sfârșiți prin a fi incapabil să conduci pe cealaltă persoană prin iertare sau chiar îi poți provoca mai mult rău. Vorbește cu antrenorul tău: în ochii lui, cât de pregătit ești tu să îi conduci pe ceilalți? Care sunt următorii pași pe care ar trebui să îi faceți?

Conducerea prin pașii 1, 2 și 3

Ascultați cu atenție în timp ce persoana parcurge acești pași. Puneți întrebări bune de clarificare dacă simțiți că le lipsește un aspect important. De exemplu, oamenii pierd adesea sentimentele lor adevărate (pasul 2): s-ar putea numi ceva de genul; „M-am simțit ignorat” sau „M-am simțit neînțeles”, dar acestea nu sunt încă sentimentele de bază. În acest caz, puteți întreba în mod specific cum s-au simțit. Poate fi util să numim o gamă posibilă de sentimente. („Te-ai simțit furioasă? Sau a fost tristețe?”)

Întrebați dacă fiecare pas este terminat sau dacă este ceva de adăugat înainte de a trece mai departe. Este o idee bună să rezumați și să repetați ceea ce a spus persoana când ați terminat cu primii trei pași. Asigurați-vă că nu interpretați sau judecați, ci folosiți doar termenii pe care i-au folosit („oglindire”: „Ați spus că v-ați simțit ___ – este corect?”).

Conducerea prin pașii 4 și 5

Este o idee bună dacă începeți rugăciunea. (De exemplu: „Doamne, venim la tine ca judecător. Vă mulțumim că vă putem aduce toate aceste acuzații. Iisuse, vă rugăm să ajutați ___ în acest proces”). la Dumnezeu. S-ar putea să fie nevoie să utilizați un „stil de repetare după mine” pentru a ajuta oamenii să conducă, mai ales dacă nu au experiență în acest proces. Când au terminat de adus acuzațiile, lăsați-i să întrebe: „Duhule Sfânt, ce altceva mai trebuie să adaug la lista acuzațiilor?” Deseori Dumnezeu le va arăta mai multe aspecte legate de rănire. Lăsați persoana să adauge aceste acuzații și continuați să întrebați până când va simți că nu mai este nimic și totul este cu adevărat „acum pe masă”.

Greșeală obișnuită: cineva nu face alegerea de a ierta

Persoana a adus toate acuzațiile, dar continuă să se roage „Doamne, te rog ajută să mă iert. Amin.” Întrebați: „Sunteți gata să luați decizia acum și să spuneți «iert __ »?” Dacă sunt gata, îi poți lăsa să repete după tine: „Doamne, acum îți dau întregul caz în mâinile tale. Eu iert __.”

Sugestii pentru situații speciale

Iertarea părinților/liderilor
În unele culturi, este considerat nepotrivit să spui ceva negativ despre părinții tăi (sau alte persoane cu autoritate). Iată o modalitate de a ajuta dacă oamenii se luptă să „numească păcatul”:
 • Explicați că nimeni nu este fără păcat și că acest lucru este valabil și pentru părinți. Poate că au fost părinți grozavi, dar faptul este că nu erau perfecți.
 • Lasă persoana să înceapă prin a-și onora părinții și a vorbi lucruri bune înainte de a aduce acuzații.
Mulți răniți de-a lungul timpului
Când vine vorba de relații pe termen lung, există adesea o listă întreagă de experiențe dureroase. Poate fi o idee bună să îi lăsați pe oameni să se pregătească înainte de ora rugăciunii, notând situații individuale și răni. Atunci când te întâlnești, ei pot aduce lui Dumnezeu aceste acuzații de nedreptate unul câte unul în pasul patru.
De asemenea, pot exista multe răni recurente din același model. În acest caz nu este necesar să parcurgeți fiecare dintre ele individual. Este suficient să găsim prima situație („Doamne, care a fost prima situație de acest fel?”) Și să conducem persoana prin iertare pentru aceasta. Acest lucru curăță adesea rănile din toate cazurile următoare.
„Iertând” pe Dumnezeu
Uneori oamenii nu sunt conștienți că sunt de fapt supărați pe Dumnezeu. Chiar dacă este posibil să nu aibă dreptate în acuzarea Lui, îi puteți ajuta clarificând:
 • Nu vom rezolva această problemă ignorând-o sau reprimând-o, ci trebuie să fim sinceri.
 • Dumnezeu știe oricum sentimentele și acuzațiile lor împotriva Lui. El vrea ca noi să venim la El cu sinceritate, să ne exprimăm durerile și apoi să ne vindecăm întâlnind dragostea Lui.
La pasul patru îi puteți lăsa să întrebe: „Doamne, te rog, arată-mi inima mea: ce acuzații îți aduc?” Acum spun aceste acuzații. Ei pot verifica dacă există mai multe zone de rănire întrebând din nou „Doamne, mai sunt acuzații pe care ți le am?”
La pasul cinci ei se pot ruga astfel: „Doamne, decid să renunț la toate aceste acuzații împotriva ta. Te rog să mă ierți că te-am învinuit. ”
Iertându-mă pe mine însumi
După parcurgerea etapelor 1-3, lăsați persoana să continue cu regretul față de păcatul comis: vorbește despre ceea ce au greșit (mărturisind) și îi cer lui Dumnezeu iertare. Întrebați-i: „Sunteți sigur că Dumnezeu v-a iertat acum?”

Dacă nu sunt siguri, trebuie mai întâi să rezolvați această problemă (Aceasta ar putea implica trecerea din nou prin Evanghelie până când o înțeleg complet; citirea 1 Ioan 1: 9; poate au omis unele aspecte ale păcatului lor etc.). Când sunt siguri că Dumnezeu i-a iertat și au primit iertarea Lui, atunci îi conduc prin pasul 5. În acest pas, ei spun că se iartă acum (spunând „Eu mă iert pe mine”).

Cum să continuați după pasul cinci?

Persoana ar trebui să se simtă acum diferit. Iertarea nu este doar o teorie, ci lucruri reale s-au întâmplat în inima lor. Tocmai au câștigat libertate în aceste zone – bucură-te! Dar de multe ori nu am terminat încă, deoarece purtarea acestor acuzații le-a făcut câteva semne în suflet:

 • Oamenii au început să creadă minciuni despre Dumnezeu, ei înșiși sau ceilalți.
 • Probabil că au păcătuit (intenționat sau neintenționat) acționând din propriile lor răni și din minciunile pe care le credeau.

Lasă-i să întrebe „Doamne, ce minciună am învățat despre tine prin asta?” Puteți pune întrebări mai specifice despre minciuni despre Dumnezeu Tatăl, Isus și Duhul Sfânt. După ce au identificat orice minciună:

 • să renunțe la a crede si a mai practica minciuna,
 • să le respingă minciuna și
 • întreabă-l: „Doamne, care este adevărul?”

Să-i întrebe „Doamne, ce minciuni am învățat despre mine prin asta?” și continuați ca mai sus.

Poate fi o idee bună să lăsați oamenii să binecuvânteze în următoarele săptămâni persoana pe care au iertat-o.

După iertare, durerea amintirii ar trebui să dispară. De obicei, durerea rămasă indică faptul că iertarea nu este încă completă. Cu toate acestea, dacă cineva a suferit o pierdere semnificativă, este sănătos și normal să simți durerea. Este posibil să aibă nevoie de sprijin în perioada lor de durere.

Cunoașterea limitelor tale – un avertisment

A ajuta pe cineva să ierte este un privilegiu și o onoare, dar necesită înțelepciune.

 • Ești gata să conduci această persoană prin pașii iertării? Dacă nu, căutați o alternativă (faceți o pauză; întâlniți-vă altă dată; folosiți ajutorul unei a doua persoane de lângă dvs.; găsiți pe cineva mai experimentat)
 • Este momentul și locul potrivit pentru a o face? Este suficient timp? Toată lumea se simte confortabil parcurgând procesul chiar acum? Dacă nu sunteți sigur, dvs. și/sau persoana respectivă vă puteți întreba „Doamne, este momentul potrivit pentru a intra în acest subiect?”
 • Dacă problema se referă la experiențe traumatice, cum ar fi abuzul, fiți foarte atenți și aflați ce faceți înainte de a continua. Aceste amintiri pot fi încapsulate în sufletul lor și nu sunt accesibile la început (o indicație este că persoana nu are amintiri despre ceea ce s-a întâmplat exact). Dacă acesta este cazul, cunoașterea iertării nu este suficientă pentru a conduce persoana în libertate! Găsiți pe cineva cu experiență în integrarea persoanelor interioare (părți ale sufletului). Intrarea în experiențe traumatice fără a putea rezolva totul va lăsa cel mai probabil persoana într-un loc mai rău decât înainte.

Conducerea oamenilor prin iertare este o expresie puternică a Împărăției lui Dumnezeu. Satana va pierde teren și asta înseamnă că este întotdeauna o bătălie spirituală. Ar trebui să fii conștient de acest lucru și să știi cine ești. Află întotdeauna ce vrea Dumnezeu să faci și ce să nu faci.

Anexa A: Procesul de reconciliere

Iertarea este independentă de persoana care a provocat durerea. Cu toate acestea, este posibil și parcurgerea procesului iertării împreună cu persoana vinovată. Pentru aceasta, el/ea trebuie să fie de acord să se alăture și să-și recunoască păcatul și să fie pregătit să ceară iertare. Dacă acesta este cazul, este bine să o facem împreună, deoarece ambele părți vor deveni mai vindecate și relația poate fi restabilită. Dar dacă persoana vinovată nu pare să fie dispusă să ceară iertare și să asculte pe deplin pe tot parcursul pașilor, nu ar trebui să fie deloc prezent – ar duce doar la mai mult rău.

Pașii iertării când sunt împreună cu persoana vinovată

 • Este foarte important să aveți un ajutor în acest proces. În caz contrar, chiar și atunci când ambele părți vor să se împace, deseori nu sunt capabile să facă acest lucru singure fără să se rănească reciproc.
 • În multe cazuri, este mai recomandabil să conducem mai întâi persoana singură prin iertare și apoi să ajutăm în procesul de reconciliere, care va fi mai ușor, deoarece răul a dispărut deja.

Procesul este în esență același, diferența este doar că după fiecare dintre primii trei pași, persoana vinovată repetă lucrurile auzite și mai târziu cere iertare. Pasul patru nu este de obicei necesar.

Persoana care a fost rănită

Persoana vinovată

1) Ce s-a întâmplat? 1. Ce s-a întâmplat?
2. Ce m-a rănit? Cum m-am simțit? 2) Repetați cum s-a simțit celălalt până când înțelege: îl văd și îmi dau seama cât de dureros a fost.
3) Numiți păcatul 3) Numiți păcatul
Îmi pare rău. Mă ierți?
5) Te iert.