download: Pdficon.png
Odticon.png
Version: 1.0

Renunțând la Ochelarii cu Lentile Colorate

Văzând realitatea clar

Fiecare din noi vede lumea prin proprii săi ochi. Realitatea este aceeași, dar fiecare vede diferite detalii și le interpretează diferit. Ăsta este modul prin care ne dezvoltăm propria viziune despre lume. Viziunea noastră este modelată de către familie, cultură, și de lucrurile pe care le-am experimentat. Asta ne poate determina să fim foarte fixați pe propria noastră percepție și indiferenți la anumite aspecte ale situațiilor din jurul nostru.

Să folosesc o analogie, noi vedem situațiile prin ochelari, a căror lentile filtrează anumite zone și distorsionează altele. Spre exemplu, viziunea noastră despre Dumnezeu poate fi distorsionată de o lentilă a religiei. Sau relațiile noastre pot fi filtrate printr-o lentilă a neîncrederii: Vrem să ne protejăm pe noi înșine de dezamăgire, dar în același timp această lentilă împiedică relațiile apropiate și puternice. De multe ori, nu suntem conștienți de aceste lentile, pentru că am crescut cu aceste viziuni și nu știm nimic altceva. Dar Dumnezeu ne vrea să vedem clar și să cunoaștem adevărul. El vrea să ne elibereze din viziunile noastre distorsionate și de consecințele negative pe care le au acestea pentru noi și ceilalți oameni.

Isus spune în Ioan 8:31-32: „Dacă rămâneți în Cuvântul Meu, atunci sunteți într-adevăr ucenicii Mei. Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va elibera.”

Prețul și beneficiile lentilelor colorate

Fiecare lentilă colorată pe care o purtăm are prețul ei: Nu percepem lucrurile importante, sau le vedem într-o manieră distorsionată, așadar nu putem face decizii bune. De ce le mai purtăm?

Asta pentru că ele ne oferă și anumite beneficii personale. Această obținere este tot timpul subiectivă și s-ar putea să nu aibă deloc sens dintr-o perspectivă exterioară. Spre exemplu, prin purtarea ochelarilor cu „lentile roșii”, aș putea să îmi simplific viața prin blocarea oricărui fel de lucru neplăcut. Sau când eu nu spun niciodată „nu” altora și port „ochelarii ajutorului”, s-ar putea să obțin recunoaștere ca fiind o persoană de ajutor, dar pe termen lung ajung la supra-epuizare.

De multe ori noi nu suntem conștienți de aceste prețuri și beneficii - de cele mai multe ori noi purtăm deja acești ochelari de mult timp și ne-am obișnuit cu perspectiva. Poate chiar ne-am atașat de ei și nu suntem dornici să înfruntăm realitatea. Sau poate ne gândim că această perspectivă este „normală”, sau gândim „ăsta este pur și simplu modul meu de a fi”

Adevărul este că noi nu vedem realitatea atunci când purtăm asemenea ochelari. Asta înseamnă că noi credem minciuni în anumite privințe și suntem legați de ele. S-ar putea să fie inconfortabil să ne ocupăm de ochelarii noștri. Totuși, pe termen lung, merită întotdeauna să renunțăm la ei, în caz contrar vom continua să plătim un preț mare pentru ei.

Renunțând la lentilele colorate

Deseori noi purtăm mai mult de o pereche de ochelari ce ne modelează gândirea pe anumite subiecte. Dumnezeu vrea să ne elibereze de toate acestea, și El știe cel mai bine de unde să și înceapă. Întrebându-l direct, îi dăm ocazia de a ne vorbi specific. Procesul începe cu noi întrebându-l pe El întrebări iar apoi EL ne dezvăluie anumite specific ochelarii din viața noastră. De multe ori el ne va arăta și pe unde au intrat acești ochelari în viața noastră. Cu ajutorul Lui Isus, putem face pașii necesari pentru a devenii liberi din aceste perspective greșite și pentru a ne îndepărta ochelarii, văzând astfel realitatea clar.

Ghid de aplicare

Folosește-te de încurajarea unui bun ajutor. Dacă te simți presat sau cumva inconfortabil, te rog spune asta. Dacă ești pregătit să intri într-o conversație cu Dumnezeu, poți începe așa:

Pasul 1: Întrebându-l pe Dumnezeu

Doamne, prin ce ochelari te privesc pe tine?

Duhule Sfânt, când am pus prima dată ochelarii ăștia pe mine?

Lasă-l pe Dumnezeu să-ți arate ce s-a întâmplat. Dacă o altă persoană a fost implicată: Iartă acea persoană pentru ceea ce a făcut și pentru că a influențat negativ modul prin care privești (uită-te la pagină de lucru „Paşi spre iertare” pentru mai multe detalii).

Pasul 2: Întoarcerea

Doamne, îmi pare rău că am purtat ochelarii ăștia pentru un timp atât de lung.

Dacă ești gata să îndepărtezi acești ochelari, poți continua:

Pasul 3: Îndepărtând ochelarii și primind viziunea lui Dumnezeu

Doamne, îmi îndepărtez acești ochelari și ți înmânez ție. Ce îmi dai în schimb?

Spune-i Lui că vei lua ceea ce El îți va da ție. Mulțumește-i Lui Dumnezeu pentru această nouă perspectivă și roagă-l pe Duhul Sfânt să te ajute să folosești această nouă perspectivă.

Doamne, Îți mulțumesc pentru că acum am această nouă perspectivă, și mă rog ca să pot să o păstrez și folosesc.

Poți sa-l întrebi pe Dumnezeu dacă vezi lucrurile prin o pereche de ochelari în anumite privințe. Începe cu următoarea întrebare:

Duhule Sfânt, prin ce ochelari privesc eu...?

Sugestii: relații; viață; eu însumi; darurile mele; finanțe; prietenii; biserica.